Objective Questions

Primary tabs

Hello Friends,

I have pasted below list of Objective questions. I have tried to answers  whereever I could. Reqest you to provide your inputs on the same and also on those which I could not answer.

Thanks.
Regards,
nbk
 1.        The statement of an organization's commitment to quality is a a.        Policy

b.       Vision

c.        Mission

d.       Principle

e.        Goal

 

Ans: a

 

2.        Which of the following is not a defect metric?

a.             Location

b.             Cause

c.             Time to fix

d.             Classification

e.             Coverage

  1. All of the above

 

Ans: f

 

3.        Quality improvement programs may require the product itself to be changed.

a.        True        b.   False

 

Ans: b

 

4.        The basis upon which adherence to policies is measured is

a.        Standard

b.       Requirement

c.        Expected result

d.       Value

e.        All of the above

f.         None of the above

 

Ans: a

 

5.        Which of the following does not form a part of a workbench?

a.        Standards

b.       Quality attributes

c.        Quality control

d.       Procedures

e.        Rework

 

Ans: b

 

6.        The focus on the product is highest during

a.        a walkthrough

b.       a checkpoint review

c.        an inspection

 

Ans: b

 

7.        During  an inspection, inspectors normally make suggestions on correcting the defects found.

a.        True        b.   False[A1] 

 

Ans: b

 

8.        There are _______ numbers of function types.

a.        2              b.   3        c.   4        d.   5        e.   6

 

Ans: c (as per cbok)

 

9.        The Quality manager will find it difficult to effectively implement the QAI Quality Improvement Process, unless his organization is willing to accept the Quality principles as

a.        The organization’s policy

b.       A challenge

c.        The corporate vision

d.       The organization’s goal

e.        A management philosophy

f.         All of the above Ans: f 

10.     Baselines measure the _____________________ change.

a.        Situation prior to

b.       Expectation of benefits of

c.        Effects of

d.       Desirability of

e.        None of the above

 

Ans: a

 

11.     Modifying existing standards to better match the need of a project or environment is

a.        Definition

b.       Standard for a standard

c.        Tailoring

d.       Customization

e.        None of the above

 

Ans: c

 

12.     Malcolm Baldridge National Quality Award  has the following eligibility categories/ dimensions

a.        Approach

b.       Deployment

c.        Results

d.       All of the above

e.        Manufacturing, Service and small businesses

f.         None of the above

 

Ans: e

 

13.     The term “benchmarking” means

a.        Comparing with past data from your organization

b.       Comparing with the results of a market survey

c.        Comparing with the results of a customer survey

d.       None of the above Ans: d 

14.     An example of deployment of a quality approach is:

a.        The degree to which the approach embodies effective evaluation cycles

b.       The appropriate and effective application to all product and service characteristics

c.        The effectiveness of the use of tools, techniques, and methods

d.       The contribution of outcomes and effects to quality improvement

e.        The significance of improvement to the company’s business

 

Ans: c

 

15.     The concept of continuous improvement as applied to quality means:

a.        Employees will continue to get better

b.       Processes will be improved by a lot of small improvements

c.        Processes will be improved through a few large improvements

d.       Improved technology will be added to the process, such as acquiring  CASE tools

e.        The functionality of the products will be enhanced

 

Ans: b

 

16.     The activity which includes confirming understanding, brainstorming and testing ideas is a

a.        Code walkthrough

b.       Inspection

c.        Review

d.       Structured walkthrough

 

Ans: c

 

17.     The following  can be considered to measure quality:

a.        Customer satisfaction

b.       Defects

c.        Rework

d.       All of the above

e.        None of the above

 

Ans: d

 

18.     The most common reason for the presence of a large number of bugs in a software product is,

a.        Incompetence of the developer

b.       Incompetence of the tester

c.        Bad requirements

d.       Wrong use of tools and techniques Ans: d 

19.     The following is (are) not part of a data center operations

  1. Capacity planning
  2. I/O control
  3. Scheduling
  4. All of the above
  5. None of the above

 

Ans:

 

20.     The process of securing future processing capability with proper data for future contingencies by duplicating systems procedures and data is

a.        providing a Help Desk

b.       Database Design

c.        Artificial Intelligence

d.       System Backup

e.        All of the above

f.         None of the above

Ans:

 

21.     The objective of TQM is

a.        To improve processes

b.       To improve profitability

c.        All of the above

d.       None of the above

 

Ans: a

 

22.     System Test Plan will not include

a.        Approach

b.       Pass/Fail criteria

c.        Risks

d.       Suspension and Resumption criteria

e.        None of the above

 

Ans: c

 

23.     The two types of checklists are _______________ and ________________________.

 

24.     The following is NOT a category in MBNQA criteria:

a.        Leadership

b.       HR Focus

c.        Quality Management

d.        Information and Analysis

e.        None of the above

 

Ans: c

 

25.     The following are types of listening are:

a.        Descriptive listening

b.       Compensation listening

c.        Apprehensive listening     

d.       All of the above

e.        None of the above

 

Ans: c

 

26.     Complaints must be resolved within

a.        An hour

b.       Four minutes

c.        A day    

d.       Four hours

e.        None of the above

 

Ans: b

 

27.     Function Point is not a measure of

a.        Effort

b.       complexity

c.        usability

d.       all of the above

e.        size

f.         None of the above

 

Ans:

 

28.     Quality Assurance personnel must not be involved in changing work products.

a.        True        b.   False

 

Ans:

 

29.     The purpose of cost-of -quality computations is to show how much is being spent for the quality control and quality assurance program.

a.        True        b.  False[A2] 

 

Ans: b

 

30.     The method by which release from the requirements of a specific standard may be obtained for a specific situation is a

a.        Tailoring                               

b.       Customization

c.        Force Field Analysis

d.       Waiver

e.        None of the above

 

Ans: d

 

31.     Measures designed to minimize the probability of modification, destruction, or inability to retrieve software or data is

a.        Preventive security

b.       Corrective security

c.        Protective security

d.       None of the above

 

Ans: a

 

32.     In the TCS scenario a Project Leader is a Project Manager

a.        True        b.   False

 

Ans:

 

33.     Quality assurance is a function responsible for

a.        Controlling quality

b.       Managing quality

c.        Inspections

d.       Removal of defects

 

Ans: b

 

34.     The word management in quality assurance describes many different functions, encompassing 

a.        Policy management

b.       Human resources management,  safety control

c.        Component control and management of other resources and daily schedules.

d.       All of the above

e.        None of the above  

Ans: e

 

35.     Malcolm Balridge National Quality Award is an annual award to recognize U.S. companies which excel in

a.        Quality achievement

b.       Quality management

c.        Both of the above

 

Ans: b

 

36.     With defined process in SEI’s process model, organization will achieve the foundation for major and continuing process.

a.        True        b.   False

 

Ans: a

 

37.     Statistical process control help to identify the __________ of process problems which are causing defects.

a.        Root cause

b.       Nature

c.        Person/persons involved 

d.       All of the above

e.        None of the above

 

Ans: b

 

38.     Statistical methods are used to differentiate random variation from

a.        Standards

b.       Assignable variation

c.        Control limits

d.       Specification limits     

 

Ans: c

 

39.     Random causes of process problems can be ___________ eliminated.

a.        Sometimes

b.       Never

c.        Rarely

d.       Always Ans: d 

40.     Complexity measurements are quantitative values accumulated by a pre-determined method for measuring complexity of a

a.        Software engineering process

b.       Software product

c.        Data base

d.       Project team

 

Ans: b

 

41.     Function points provide an objective measure of the application system -------------that can be used to compare different kinds of application systems.

a.        Size

b.       Complexity

c.        Performance

d.       Operation ease

 

Ans: a

 

42.     Which of the following is not relevant in quantifying the amount of information processing function?

a.        External inquiry

b.       Software platform

c.        External output

d.       Logical internal file

e.        External input

f.         External interface file

 

Ans:

 

43.     Function point analysis requires information on hardware and software for the application system.

a.     True        b.   False

 

Ans: b

 

csqa's picture

Are u sure about the answer 5

nbkala's picture

Hello,

I have tried to answer the questions to the best of my knowledge. I am looking for someone to confirm if the above answers are correst. Also I could not answer few questions. Expecting anawers for those also.

Thanjks

csqa's picture

Question 14 is very good question. The answer seems correct. But please double check

18 should be C.
19 --- 5
20 --- AI
21 --- Should be all of above since quality will increase profitability. But need to double check that.
22 --- e

Will review others later

csqa's picture

27 --- d
28 --- A
42 -- B

Others look fine

nbkala's picture

Thank you very much. Will come up with more questions. Hope to get the answers for them also.

Regards,
Nikhilesh Kala

nbkala's picture

Hi,

Few nmore Qs

What type of control is a job accounting log?
a) Corrective
b) Preventive
c) Detective
d) Protective
e) None of the above

What type of control is a job accounting log?
a) QA
b) QC
c) Review
d) Data Collection

Normal variance in the operation of processes is due to
f) Assignable causes
g) Random causes
h) Common causes
i) Uncommon causes
j) None of the above

The management cycle, as per the --------------------------, comprises of plan, do, check and act.
a) qai’s quality improvement model
b) iso 9000
c) sei model

The following is not a preventive cost :
a) Field highlighting
b) Limit checks
c) Password
d) Check digits

The following is not a corrective cost :
a) Default option
b) Field highlighting
c) Hash total

An example of deployment of a quality approach is

(f) The degree to which the approach embodies effective evaluation / improvement cycles
(g) The appropriate and effective application to all product and service characteristics
(h) The effectiveness of the use of tools, techniques and methods
(i) The contribution of outcomes and effects to quality improvement
(j) The significance of improvement to the company's business

During an inspection, inspectors normally make suggestions on correcting the defects found.
a. True
b. False

The focus on the product is highest during
a. a walkthrough
b. a checkpoint review
c. an inspection

Awaiting for the response.

Thanks.

nbkala

admin's picture

Most of the questions below are on types of control. I think this is your weak area. Try to read more on this topic. You cannot afford to get this wrong.

If something is done to Prevent occurance of issue then it is preventive cost. If something is done to correct the issue it will be corrective cost. With this understanding in mind , review the answers below.

 

What type of control is a job accounting log? ( Log kept for every execution of the job.)

a) Corrective b) Preventive
c) Detective
d) Protective
e) None of the above

What type of control is a job accounting log?
a) QA
b) QC
c) Review
d) Data Collection

Normal variance in the operation of processes is due to

( if its a common cause , it will be corrected by process improvement and there will not be variance)

f) Assignable causes
g) Random causes
h) Common causes
i) Uncommon causes
j) None of the above

The management cycle, as per the --------------------------, comprises of plan, do, check and act.
a) qai’s quality improvement model
b) iso 9000
c) sei model

The following is not a preventive cost :
a) Field highlighting -- Hightlighting required fields

b) Limit checks -- Checking limits of numeric field

c) Password --- Normal system need.
d) Check digits --- A decimal (or alphanumeric) digit added to a number for the purpose of detecting the sorts of errors humans typically make on data entry.

 

The following is not a corrective cost :
a) Default option
b) Field highlighting
c) Hash total

An example of deployment of a quality approach is

Check the CBOK

(f) The degree to which the approach embodies effective evaluation / improvement cycles
(g) The appropriate and effective application to all product and service characteristics
(h) The effectiveness of the use of tools, techniques and methods
(i) The contribution of outcomes and effects to quality improvement
(j) The significance of improvement to the company's business

During an inspection, inspectors normally make suggestions on correcting the defects found.
a. True
b. False

The focus on the product is highest during
a. a walkthrough
b. a checkpoint review
c. an inspection

 

 

nbkala's picture

Hi,

Yes, I need to work on this. Thanks for the input.

One question you missed to answer. I ahve it below

The management cycle, as per the --------------------------, comprises of plan, do, check and act.
a) qai’s quality improvement model
b) iso 9000
c) sei model

Regards,
nbkala

admin's picture

I am not sure about that.

Priya Kanagaraj's picture

Hi,

The answare for thia question is,

The management cycle, as per the --------------------------, comprises of plan, do, check and act.
a) qai’s quality improvement model
b) iso 9000
c) sei model

Ans: a) qai’s quality improvement model

thanks,
Priya.

mail2pradeepc's picture

http://yourcstecertification.blogspot.com/

-----------------
Regards,
Pradeep